Klantenservice. 033 298 09 26
Op werkdagen bereikbaar van 09:00 - 18:00
Of stuur een e-mail

3 kabeltips voor installateurs en monteurs in 2016

23 juni 2016

Nu de mobiele apparaten volledig in ons leven zijn geïntegreerd en elk kantoor, huis of openbaar etablissement toegang tot het wereldwijde web biedt, is een stabiele verbinding met hoge prestaties essentieel om te kunnen blijven voldoen aan de wensen anno 2016. De meest recente IEEE 802.11ac Wi-Fi Acces Points met datatransmissie-snelheden van meer dan 6 GB/s in het 5 GHz frequentiespectrum kunnen wellicht voldoen aan die wensen. Maar de kabels die deze nieuwe generatie acces points verbinden, zullen de snelle vooruitgang ook bij moeten houden.

De volgende herziening van kabelstandaarden, de TIA 568-C.2-1 en ISO/IEC 11801, zal aanbevelen om twee Categorie 6A/klasse EA kabels aan te leggen voor elk acces point. Deze kunnen namelijk tot 20Gb/s bandbreedte ondersteunen.

Tip 1: Power over Ethernet (PoE)

Dit jaar zien we meer apparaten die het efficiënte en kosteneffectieve Power over Ethernet (PoE) gebruiken om minder afhankelijk te zijn van elektrische circuits om apparaten op afstand, zoals IP CCTV camera’s, draadloze acces points, digitale bewegwijzering etc. te voeden. De PoE-standaarden ontwikkelen zich continu om te voldoen aan de toegenomen energiebehoeften van nieuwe types apparaten die op afstand worden gevoed.
 
Power over Ethernet
 
De originele IEEE 802.3af (PoE) en 802.3at (PoE+) standaarden verschaften tot 12.96 en 25.5 watt aan vermogen met behulp van twee paren in de kabel. IEEE 802.3bt (PoE++/HPoE) zal het huidige vermogen doen toenemen tot 51 watt door alle vier de paren te gebruiken, waardoor grotere apparaten op afstand kunnen worden gevoed. Het gevolg hiervan voor kabels is dat er hogere categorieën kabels (Cat 6A/Klasse EA of beter) nodig zullen zijn. Niet per se om meer bandbreedte te ondersteunen, maar omdat de grotere geleiders het mogelijk maken om meer vermogen te realiseren, terwijl minder vermogen verloren gaat aan interne weerstand.

 

Tip 2: Reduceer de hitte van datakabels

Het lijkt vanzelfsprekend, maar hoe minder hitte uw kabels creëren, hoe beter. In februari hoeven we ons hier weinig zorgen over te maken, maar wanneer de zomer om de hoek komt kijken, is het tijd om dit serieus te nemen. De prestaties van datatransmissie worden flink beïnvloed door kabelverhitting. Monteurs wordt geadviseerd om te kiezen voor beschermde (shielded) kabels en kabels met grotere geleiders, vooral wanneer deze worden gebruikt met 4-paar PoE. De grotere 22 of 23 AWG-geleiders in Cat6A/Cat7 kabels hebben de DC-weerstand verminderd, waardoor minder hitte in kabels wordt gegenereerd en sneller kan worden afgevoerd.

Daarnaast moet het aantal kabels in een bundel worden verminderd om oververhitting te voorkomen. De huidige standaarden specificeren de kabelprestaties tot en met 60°C. De temperaturen boven die 60°C kunnen signaalverlies van de bekabeling vergroten. De TIA  bereidt zich voor om een nieuw, technisch document (TSB-184) te publiceren die monteurs richtlijnen geeft om te volgen, bij netwerkontwerpen bedoeld voor hoog vermogen PoE toepassingen.
 
Kabels die aan beide eisen voldoen zijn bijvoorbeeld deze Cat6A kabels (22AWG) van Datwyler.
 

Tip 3: Nieuw leven voor oude datakabels

De grote hoeveelheid Cat 5e en Cat 6 kabels die op dit moment is geïnstalleerd, is gelimiteerd tot een bandbreedte van 1 Gb/s. Het is mogelijk dat dit niet voldoet aan de prestatie-eisen die veel organisaties tegenwoordig hebben. De traditionele optie om die oude kabels te verwijderen en te vervangen door high-end kabelsystemen is vaak prijzig en kan leiden tot rommelige upgrades.

Echter zal er binnenkort een andere optie zijn om oude bekabeling nieuw leven in te blazen. Het NBASE-T consortium is namelijk bezig met de ontwikkeling van een nieuwe Ethernet-standaard die zal worden onthuld als IEEE 802.3bz, beter bekend als “Multi-Gig”. Netwerkeigenaren kunnen ervoor kiezen om hun huidige netwerk te moderniseren met Multi-Gig Ethernet-switches, welke de bandbreedte die het bestaande kabelsysteem ondersteunt, automatisch vergroot. De verwachting is dat Cat 5e kabels hoeveelheden tot 2.5Gb/s ondersteunen en Cat 6 kabels wel tot 5Gb/s kunnen ondersteunen. Dit kan dus zorgen voor tot wel 5 keer meer bandbreedte door simpelweg de netwerkapparatuur te moderniseren – een veel sneller, zuiverder en minder verstorend proces dan het vervangen van bekabeling.

Wat er ook staat te gebeuren in de snel veranderende wereld van datakabel-installaties in 2016 (en verder), u kunt vertrouwen op het brede scala aan kabelmeetinstrumenten van IDEAL Networks om de kudde voor te blijven.

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief