Klantenservice. 033 298 09 26
Op werkdagen bereikbaar van 09:00 - 18:00
Of stuur een e-mail

Bespaar 50% op energiekosten voor koeling van serverruimten

30 januari 2015

Rittal Kasten met Liquid Cooling Package Direct ExpansionKleine en middelgrote bedrijven kunnen tot 50 procent besparen op hun jaarlijkse energiekosten voor de koeling van serverruimten, zo blijkt uit onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In de nieuwe energielijst 2015 publiceerde RVO de nieuwe koeltechnieken die hiervoor in aanmerking komen. Het Liquid Cooling Package met Direct Expansion (LCP DX) is onderdeel van deze technieken.

 

Overstappen van ruimtekoeling naar gerichte koeling

Volgens Koelspecialist Elbert Raben (Rittal) is dit het aangewezen moment om van ruimtekoeling over te stappen naar gerichte koeling op rack- of rijniveau. Wie slim is, kiest daarbij ook gelijk voor de nieuwe compressor inverter-technologie  met temperatuur gestuurde toerenregeling en elektronische expansieventielen. Dit zorgt namelijk voor veel extra besparingen.

Met een koelsysteem dat niet over een inverter beschikt, wordt de compressor uitgeschakeld als de gewenste temperatuur in het rack is bereikt. Zodra deze wordt overschreden, wordt hij weer ingeschakeld. Dit zorgt voor onnodig energieverbruik en slijtage en kan bovendien leiden tot ongewenste temperatuurschommelingen.  

 

Hot gas bypass technologie

Om dit weer op te lossen, is een nogal energetisch inefficiënte oplossing bedacht. Dat is de zogenoemde hot gas bypass technologie. Deze technologie laat een ventiel de onttrokken warmte via een bypass terug in de verdamper voeren, zodra de intrede temperatuur van het serverrack onder de gewenste waarde komt. De serverintrede-temperatuur blijft constant, maar het kost onnodig veel energie om warmte opnieuw in te voeren, omdat de compressor continu draait.

 


Wat dan wel?

Het is zinvol om te kiezen voor compressoren met inverter-technologie, waardoor de noodzaak voor ‘hot gas bypass’ vervalt. Deze moderne compressoren met inverter-technologie worden automatisch en traploos afgesteld op de actuele koelbehoefte van het IT-rack, genereren geen overbodig koelvermogen en verspillen daardoor geen energie.

 

Rittal ontwikkelde koelsystemen met inverter-technologie voor een breed assortiment van rack-based en row-based koelproducten van het compacte Rittal CooledRackTM tot en met de Liquid Cooling Package met Direct Expansion (LCP DX). (zie filmpje)Wilt u meer weten over deze producten? Neem dan telefonisch contact op met een van onze specialisten of stuur een e-mail.

 

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief