Klantenservice. 033 298 09 26
Op werkdagen bereikbaar van 09:00 - 18:00
Of stuur een e-mail

Wat u moet weten over meten: ACR, PSACR en meer uitgelegd

18 mei 2016

Alles wat u moet weten over meten: het derde en laatste deel van ons drieluik. Eerder behandelden we de verschillende testen tijdens een netwerkmeting en het tweede deel ging over de varianten van crosstalk. Ten slotte behandelen we in dit derde deel de ACR en PSACR waarden met ook de laatste certificeertesten. Al die afkortingen, eindelijk duidelijk uitgelegd.

Waar staat ACR-N voor?

Alvast onze excuses, want we gaan het niet hebben over de Bushmaster ACR gun. Die meet namelijk niet zo handig. Het Engelse ACR-N staat in dit geval voor Attenuation to Cross-talk Ratio Near End. Daarmee wordt de verhouding tussen de datastroom en ruis bedoeld; de verzwakking (attenuation) ten opzichte van de NEXT waarde. 

Deze waarde kan dus berekend worden en toont de hoeveelheid signaalsterkte die aan het eind van de kabel aanwezig is.

ACR-N: verhouding verzwakking met NEXT

En ACR-F?

U raadt het al, Attenuation to Crosstalk Ratio Far End. Voorheen ook wel bekend als ELFEXT (Equal Level Far End Cross Talk). Deze meting test overspraak op het gelijke niveau aan het einde van de verbinding. De verzwakking is namelijk ook afhankelijk van de lengte van de verbinding. De verhouding tussen de gemeten overspraak en het output signaal op het andere paar moet uiteindelijk gecompenseerd worden.

ACR-F: verhouding verzwakking met FEXT

PS ACR-N & PS ACR-F

PS ACR-N is de Power Sum variant op de ACR-N. Hierbij wordt de verhouding tussen de verzwakking (die uit de Insertion Loss test komt) en PS NEXT gemeten. Zo is er dus ook de PS ACR-F, waarbij de verhouding tussen de verzwakking en de PS FEXT wordt gemeten.

Wat is Resistance?

Verzwakking kan door meerdere factoren onstaan. Weerstand is daar één van. Elke kabel voegt namelijk een extra ohm aan weerstand toe aan het totale netwerk. Zo kan er in de verbinding een slecht contact zijn, die misschien nog niet direct te veel weerstand oplevert, maar uiteindelijk wel boven het limiet komt. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door trillingen of een kink in de kabel. De kwaliteit van het signaal wordt slechter, zodra er sprake is van een hogere weerstand. Maar dat hoeven we u misschien niet te vertellen.

Wat is Impedantie?

Karakteristieke impedantie staat voor demping en kan gezien worden als complexe weerstand. Bij deze test worden diverse combinaties van aderparen gemeten. De stroom binnen zo'n getest paar is opgebouwd uit capacitieve weerstand en inductieve componenten. Oftewel: de stroompjes en de kabel vormen een elektrische weerstand. De impedantiewaarde kan veranderen door factoren zoals temperatuurverschillen of knikken in een kabel, maar is bij kwalitatief hoogstaande kabels nagenoeg constant. 

Wat is Return Loss?

Zoals u weet bestaat een kabel link uit meerdere onderdelen. Denk aan horizontale kabels, panelen en wanddozen. Hoe goed en kwalitatief deze onderdelen ook zijn, er zal altijd sprake zijn van een klein impedantie-verschil. En als een signaal een te groot verschil opmerkt, zal een deel van het signaal gereflecteerd worden. Dat noemen we Return Loss. Hoe groter het aantal verschillen, hoe slechter de kwaliteit van het signaal (door de toename in reflecties).

Return Loss: reflectie van signaal

Last but not least: Headroom (overwaarde)

Overwaarde is in dit geval iets positiefs. U houdt namelijk signaal (dB) over. Als dit het geval is, weet u dat u een betere verbinding heeft dan volgens de standaard is vereist. Voor het berekenen van de headroom, wordt de laagst gemeten NEXT-waarde gebruikt. 

We hopen u hiermee weer een basislesje veelgebruikte termen voor het meten van data-installaties bij te brengen. Mocht u naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, kunt u altijd contact met ons opnemen via e-mail of telefoon. Of twitter... LinkedIn mag ook hoor.

bron: Fluke Nederland

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief