Klantenservice. 033 298 09 26
Op werkdagen bereikbaar van 09:00 - 18:00
Of stuur een e-mail

Google's datacenter eindelijk zichtbaar

10 juli 2015

Elke handeling die wij verrichten via diensten van Google komt uiteindelijk terecht in de grote brei van data in een van de grote datacenters van de cybergigant. Een zoekopdracht, een document opslaan op Google Docs of een mail via Gmail, al onze persoonlijke informatie. De datacentra zijn letterlijk in de grootste uithoeken van de wereld te vinden. Eerder deed Google nogal geheimzinnig over de locaties, maar heeft dat nu laten vallen. Zij geven de locaties vrij op hun eigen site en hebben kortgeleden zelfs een collectie foto’s openbaar gedeeld. Hier een snelle rondleiding door het datalandschap van Google. Vrij indrukwekkend!


Als we Google moeten geloven, bezitten ze 13 datacenters op verschillende locaties (zie afbeelding hieronder), waaronder Taiwan, Singapore en bij onze zuiderburen België.

Alle locaties van datacenteres

bron: google

 

De eerste foto is van een datacenter in het frisse Finland. Doen ze slim, scheelt weer koelen.

Finland

bron: google

 

Het schijnt dat de netwerken van deze datacentra 200.000 keer zo snel werkt als de internetverbinding bij je thuis.

Multikleuren rekken

bron: google

 

24 uur per dag staan de installaties in de datacentra aan om alle diensten van Google in de wereld te laten draaien.

Multifunctionele servers

bron: google

 

Dit is maar een klein deel van de rijen rekken. 

Helemaal vol met rekken

bron: google

 

Deze servers doen echt alles. Het uploaden van video's en het draaiende houden van het Youtube-platform, het uitvoeren van zoekopdrachten en de virussen buitenhouden wanneer jij je mailtjes verstuurt of opent. 

Kilometers servers

bron: google

 

Je ziet door alle bomen het bos niet meer. Alleen echte ervaren monteurs kunnen hier hun weg vinden om iets te repareren.

nog meer rekken

bron: google


Hier worden back up-tapes opgeslagen. Deze back up-tapes worden automatisch opgeladen door robotarmen

Zwarte servers

bron: google

 

Dit zit achter de gang met servers. Het zijn honderden ventilatoren om de servers koel te houden. De 'coole' groene lichten geven de status van de server aan. We zijn benieuwd hoe 't eruit ziet als het niet goed gaat.

Groene codes

bron: google

Deze is van een datacenter in Oregon (Verenigde Staten). Het stoom dat eruit komt is van de watertanks die naast de ventilatoren ook de servers coolen. Levert nog mooie plaatjes op ook.

Stoom in Oregon

bron: google

 

Dit is dan zo'n watertank. Deze staat net buiten South Carolina (Verenigde Staten). Op plekken waar het van nature dus niet cool is, zijn deze onmisbaar.

Watertanks om te koelen

bron: google

 

Bron: Businessinsider

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief