Klantenservice. 033 298 09 26
Op werkdagen bereikbaar van 09:00 - 18:00
Of stuur een e-mail

Het belang van PoE in de murale zorg

20 februari 2018

De vogelvlucht die domotica en gebouw-automatisering nemen eist steeds meer van de elektrotechnische installateur. Apparaten staan steeds vaker in verbinding met systemen waardoor data en netstroom nodig zijn. Dat maakt installaties steeds complexer. Door de ontwikkeling van Power-over-Ethernet ((PoE) naar 4PPoE wordt het makkelijker voor de professional omdat deze netwerkfunctie zowel spanning als data levert over een standaard 4x Twisted Pair tot maximaal 100 Watt vermogen. Flink meer dan de standaard PoE oplossing. Het maakt voedingsadapters overbodig en bespaart veel tijd. In dit artikel spreken we PeO aan de hand van voorbeelden uit de zorg en tonen de consequenties voor de bekabeling van het netwerk.

Domotica en PoE in de zorg

De woonzorg aan huis, ook wel de extramurale zorg, toont aan hoe belangrijk de ontwikkeling van PoE en domotica voor het leven van patiënten en verpleging is. Het zorgt ervoor dat patiënten langer zelfstandig wonen en de verpleging makkelijker het werk kan doen. Zo draagt de juiste netwerkinstallatie bij aan de kwaliteit van het leven van patiënten en verpleging. De belasting vanwege de groei aan apparaten op het ICT-netwerk neemt echter flink toe. De verkeerde keuze in de bekabeling vandaag kan daarom leiden tot oververhitting en systeemuitval in de toekomst. Houd daarom goed in de gaten wat er van het netwerk verwacht wordt in de toekomst. In de zorg bijvoorbeeld, wordt er veel gevraagd van het netwerk met nieuwe CCTV camera’s, beeldbellen en monitoring op afstand. Dat is een totaal andere situatie dan in de jaren ‘00 waar alleen VoIP gebruikt werd. Zie hieronder een aantal voorbeelden.

Bewakingscamera met zoom e-cardiocare

Videomonitoring
Camera's monitoren patienten. Zo kunnen dementerende ouderen worden gesignaleerd wanneer ze s'nachts dwalen en wordt de situatie na een alarmmelding ingeschat.
Bewegingssensoren, IP-camera / CCTV-camera

Monitoring met e-cardiocare
Met e-cardiocare kan de verpleging de hartslag van hartpatiënten op afstand volgen. De verpleging hoeft daarmee niet van huis naar huis voor deze meting en kunnen patiënten al sneller in hun thuis omgeving behandeld worden.
E-cardiocare apparatuur

valdetectie en alarm Nachtalarmering

Persoonlijk alarm systemen / valdetectie
Patiënten kunnen bij nood een noodknop gebruiken die direct in verbinding staat met de zorginstelling. Deze knop wordt om de pols of om de nek gedragen. Zo kan de verpleging adequaat optreden en blijft thuiswonen langer een veilige optie boven een zorgtehuis.
Verpleegoproepsystemen/GSM/DECT/Wifi

Dwaaldetectie
Een bedsensor wordt onder het matras geplaatst om te monitoren of de patient af- of aanwezig is in bed. Als een patient lange tijd niet terug is er een alarm af. Vervolgens wordt de situatie met de camera in geschat. De techniek wordt gebruikt voor patiënten met vergevorderde dementie die de nijging hebben om s'nachts rond te dwalen in huis.
Sensoplate die druk in het bed meet met een sensor.

automatisch slot domotica video consult
Woonhuis domotica
Ouderen krijgen steeds meer domotica om huishoudelijke taken over te nemen. Dit varieert van automatische thermostaten, verlichting en automatische deurvergrendeling. Dit comfort maakt langer thuis wonen beter mogelijk.
Slimme thermostaat, verlichting, mediasysteem, deurvergrendeling

Beeldcommunicatie / beeldbellen
Kleine vragen en consult verloopt veel effectiever vanaf één centrale plek. Dat ontneemt de verpleging veel stress. Hierdoor gaat de kwaliteit van de persoonlijke aandacht tijdens een face-face moment vooruit. Daarbij is er makkelijker de kans om kleine vragen tussendoor te stellen.
Video device, applicatie & WiFi

 

Drie argumenten voor CAT6A boven CAT5e datakabels

Datanetwerken vragen dus steeds meer capaciteit van de bekabeling in de zorg. Waar voorheen een CAT5e koperen datakabel voldoende capaciteit bood voor een VoIP netwerk, moet je bij een modern ziekenhuis of een ambulante woonvorm kiezen voor minimaal CAT6A. De verkeerde keuze kan leiden tot oververhitting en te veel insertion Loss (tussenschakel-demping / verlies van spanning door weerstand). Dat resulteert in netwerkvertragingen, downtime en kabelbeschadigingen. Er zijn drie redenen te noemen waarom:

  • Weerstand, Insertion Loss en temperatuur
    Door de ontwikkeling van PoE, naar PoE+, PoE++ naar 4PPoE (max.100W), is het vermogen over de datakabel flink toegenomen. Daardoor neemt de weerstand in kabels automatisch ook toe en leidt tot verhitting. Doordat de samenstelling van CAT6A waaronder type isolatie en grotere kerndiameter, blijft de weerstand lager. In combinatie met de juiste koeling blijft de temperatuur daarom onder controle en blijft het netwerk over langere termijn stabiel draaien.
  • Grotere energiekosten
    Naast oververhitting treed er ook meer rendement verlies op vanwege de hoge weerstand. Immers, bij elke nieuwe kabelverbinding tussen twee apparaten is de CAT5e minder efficiënt in de stroomoverdracht. Daarom zal de CAT5e iets duurder worden per kiloWatt dan de CAT6A. De kosten van een CAT5e netwerk uit een compleet gebouw kan dan een opmerkelijk duurdere energierekening presenteren. Andersom gaat CAT6A meer duurzaam om met stroom.
  • Kabeltraject
    Wanneer kabels in een kabeltraject dicht op elkaar zijn gebundeld, bestaat het risico dat er meer warmte in de kabels ontstaat dan goed is omdat deze niet snel genoeg weg kan. Sommige Categorie 6A-kabels hebben genoeg verliesmarge (dus kwalitatief zo goed gemaakt dat ze performance houden onder druk) om de nadelige invloeden van o.a. warmte kunnen opvangen. Dit geldt niet voor alle CAT6A kabels op de markt. Ondanks dat sommige merken prestaties over 100m (90m permanent) beloven, kunnen sommigen soms maar prestaties over 85m garanderen. In die gevallen nemen de prestaties af naar mate het Voltage en de temperatuur stijgen.

Wil je meer weten over PoE CAT6A?

Download gratis deze Whitepaper met technische achtergrond over datakabels en PoE.

 

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief