Klantenservice. 033 298 09 26
Op werkdagen bereikbaar van 09:00 - 18:00
Of stuur een e-mail

Smart buildings, de toekomst

18 april 2017

De wereld wordt in een rap tempo verovert door de datawereld. Steeds meer apparaten zijn “connected” met elkaar. Wereldwijd zijn miljarden apparaten met elkaar verbonden door de nieuwste Internet-of-Things toepassingen en de laatste technologische ontwikkelingen. Deze slimme technologie komt samen in de zogenoemde “smart buildings”.

De vele mogelijkheden van smart buildings

De voordelen van smart buildings zijn onder te verdelen in verschillende factoren. Waar het op kort termijn kan zorgen voor een laag energiegebruik, realiseert het op lang termijn voornamelijk facilitaire besparingen. Het efficiënt omgaan met verschillende factoren zorgt voor minder onderhouds- en opwarmingskosten. Wat resulteert in minder operationele kosten binnen de organisatie. De digitalisering zorgt voor een effectiever en efficiënter ingericht kantoor, door meer flexibiliteit tegenover een overall kostenreductie.

Smart buildings

Weet een gebouw precies welke ruimtes wel en niet zijn gebruikt op een dag, kan de technologie dit “doorgeven” aan het schoonmaakteam. Die hebben de mogelijkheid om deze ruimtes over te slaan bij de dagelijkse schoonmaakronde. Geeft de slimme technologie aan dat er minder ruimtes schoongemaakt hoeven te worden, is er natuurlijk ook minder personeel nodig. Het schoonmaakteam kan de mensen inplannen die ook daadwerkelijk nodig zijn. Een simpel, maar zeer efficiënt voorbeeld.

Een ander voorbeeld van slimme technologie is gebruik maken van licht. Het is natuurlijk onnodig om de verlichting te laten branden terwijl er niemand in de ruimte is. Waar er uiteraard veel gebruik wordt gemaakt van bewegings-sensoren, wordt er nog niet veel nagedacht over de grootste lichtbron: de zon. De technologie kan een vergaderruimte adviseren met veel lichtinval, zodat er geen of minder lichten hoeven te branden. Maar indirect heeft dit dan ook gevolgen voor eventuele verwarming of verkoeling van de ruimte. De technologie zorgt ervoor dat alle zaken tijdens de gereserveerde uren op orde zijn, op deze manier kan er worden bespaard op energiekosten. 

De beperkingen van smart buildings

Zoals u waarschijnlijk wel weet, brengen apparaten gevoed door Pover over Ethernet (PoE) meer warmte met zich mee. Dit kan zorgen voor beschadigingen door “te hete” netwerkkabels. De keuze voor een afgeschermd netwerk brengt meer kosten met zich mee, maar bij het inrichten van toekomstbestendige smart buildings, is dit zeker geen onverstandige keuze.

Hiernaast heeft PoE een begrenzing van 15 Watt (PoE+ 27 Watt). Bij de huidige standaard vormt de lengte een beperking, aangezien er veel meer nodig is wanneer er meerdere PoE toepassingen over een netwerk draaien. Op het moment wordt er gewerkt aan nieuwe standaarden, waarbij het vermogen omhoog kan tot 100 Watt. 

Slim, slimmer...

Op lang termijn is een Smart Building kostenbesparend, is het duidelijk dat het op kort termijn een grote investering is. Het is natuurlijk logisch dat men dit niet inricht met een CAT5e netwerk. Door de Power over Ethernet toepassingen heeft de bekabeling het zwaar te verduren, door de warmte die de kabels moeten verdragen. Een oplossing hiervoor is de keuze voor afgeschermde kabels met een hoge bandbreedte. Een netwerk van CAT6A of hoger is dus een vereiste. 

Veiligheid boven alles

Ook veiligheid is een belangrijk speerpunt in smart buildings. Waar met name de branddetectie-technologie en rookafvoer geregeld kan worden door de slimme technologie. De belangrijkste taak van het brandalarmsysteem is het vroeg ontdekken van de een brand, ondanks de aanwezigheid van personen. Hoogwaardige brandmeldkabels van merken als Dätwyler en Redlink voldoen in de meeste gevallen aan de eisen van CPR en NEN 8012. Wilt u meer informatie over de huidige situatie van de CPR en NEN 8012? Lees verder

Nauw verwant aan branddetectie-technologie is de rook-afzuigtechniek. De rookafzuiging in smart buildings omvat alle technische maatregelen om de paden zo rookvrij mogelijk te maken, voor zowel personen als de brandweer. Door de zo vroeg mogelijke detectie van de brand is het mogelijk het zicht in de gangpaden zo optimaal mogelijk te maken en de (lage) rook zoveel mogelijk te verwijderen. De functies worden ondersteund bij het installeren van intelligente systeem- en schakelkastcomponenten in een netwerk.

Lees ook: 4 redenen om te kiezen voor Cat6 of Cat6A

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief