Close menu Menu

Dit zijn de voordelen van een afgeschermde kabel

U wilt een netwerkaansluiting aanleggen en u heeft een koperen kabel nodig. U kunt kiezen voor een wel of niet afgeschermde kabel. Maar welke moet u nu kiezen? Wat is bijvoorbeeld het voordeel van een afgeschermde kabel?

Het komt eigenlijk allemaal neer op de gevoeligheid voor elektrische en magnetische invloeden van buitenaf. In dit artikel leggen wij in het kort uit wat de verschillen zijn tussen wel of niet afgeschermde kabels en wat de voordelen zijn van een hogere gradatie koperen datakabel.


Deze blog wordt niet meer actief bijgehouden. Desondanks is de meerderheid van de informatie nog steeds actueel, maar het kan zijn dat bepaalde links of verwijzingen niet meer functioneren. Voor vragen kun je altijd contact met ons opnemen; we helpen je graag!


 

Niet afgeschermde kabel met gedraaid paar

Het elektromagnetische veld van een niet afgeschermde (UTP) koperen datakabel reikt verder dan de ruimte tussen de kabels (figuur 1).

Gedraaid paar niet afgeschermd

De elektrische en magnetische velden rondom een geïnstalleerde  datakabel zijn zelden uniform of constant. Bij een niet afgeschermde kabel hebben deze velden een directe, nadelige invloed op de transmissie-eigenschappen van de gedraaide paren. Dat wil zeggen dat de data- of spraakoverdracht kan worden verstoord. (figuur 2).

Impendantiepad (demping) niet afgeschermde kabel

Wel afgeschermde kabel met gedraaid paar

In een afgeschermde kabel (folie en vlechtwerk van hoge kwaliteit) wordt het elektromagnetische veld binnen de gehele afscherming gehouden. Dus hebben grote invloeden en interferentie van buitenaf weinig tot geen effect op de transmissieprestaties (Data, VOIP) van de kabel (figuur 3).

Gedraaid paar Afgeschermd

Het impendantiepad (demping) wordt bij een afgeschermde kabel niet beïnvloed door de omgeving. De gevolgen daarvan zijn stabiele transmissie-eigenschappen (figuur 4). Meestal is dat te zien aan de uitstekende ‘Return Loss (RL)’-waarden. Die waarden zijn belangrijke indicatoren voor geïnstalleerde kabels.

Impendantiepad (demping) wel afgeschermde kabel

Conclusie

Wilt u dus niet dat uw data- en/of spraakoverdracht wordt verstoord door externe invloeden. Bijvoorbeeld bij het gebruik van röntgenapparatuur in een ziekenhuis. Of stelt u hoge eisen aan de stabiliteit van de verbinding?  Bijvoorbeeld als een verbinding 24/7 beschikbaar moet zijn. Dan is het raadzaam om te kiezen voor een afgeschermde kabel. 

Hier ziet u bijvoorbeeld een selectie van afgeschermde datakabels.