Klantenservice. 033 298 09 26
Op werkdagen bereikbaar van 09:00 - 18:00
Of stuur een e-mail

Wat is de IP-waarde?

21 november 2017

Allereerst, waar staat de afkorting voor? IP-waarde staat voor ‘Ingress Protection’ en geeft de mate van beveiliging op (de constructie van) elektronische apparaten aan. Aan de hand van de IP-waarde worden eventuele gevaren aangegeven. 

IP-waarde, wat is het precies?

Wat is IP-waarde?

De IP-waarde bestaat altijd uit twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de bescherming tegen (het indringen of aanraken van) vaste voorwerpen aan. Waar het tweede cijfer de mate van bescherming tegen water en/of vocht aangeeft. Wanneer een bepaald toestel goed is afgesloten tegen water, is het een logisch gevolg dat het ook lastig is voor vaste voorwerpen om het toestel binnen te dringen. U kunt het al invullen, wanneer er een hoog tweede cijfer aangegeven wordt, zal dit altijd gepaard gaan met een hoog eerste cijfer. Ter voorbeeld: de constructie van een apparaat met een IP54 aanduiding is een plensdicht en stofbestendig toestel. De aanduiding van IP is internationaal genormaliseerd in de norm IEC60529.

Voor welke apparaten geldt de IP-waarde?

De IP-waarde geeft de beschermingsgraad van bepaalde producten aan. De IP-waarde is voornamelijk terug te vinden bij apparaten in vochtige omgevingen, zoals verlichting en behuizingen. Enkele voorbeelden hiervan zijn kabelverbinders, schakelkasten, camera’s en lasdozen. Toch is een volledig (veilige) werkomgeving in vochtige ruimtes nooit op papier te garanderen. Wanneer u twijfelt is het verstandig een hogere IP-waarde in te zetten. Zo voorkomt u eventuele schade aan uw apparatuur.

Beschermingsgraad tegen (solide) voorwerpen:

IP0x Geen bescherming In dit geval is er geen sprake van bescherming 
IP1x Grote voorwerpen Bescherming tegen vaste voorwerpen met een grootte van 50 mm. Beschermd bij plotselinge, toevallige aanraken met je hand.
IP2x Middelgrote voorwerpen  Bescherming tegen vaste voorwerpen met een grootte van 12,5 mm. Zoals bij aanraking met vinger(s). Alleen aanraakveilig voor meetapparatuur.
IP3x Kleine voorwerpen  Bescherming tegen vaste voorwerpen groter dan 2,5 mm. Beschermd tegen aanraking met gereedschap. Alleen aanraakveilig voor meetapparatuur.
IP4x Spitse voorwerpen  Bescherming tegen vaste voorwerpen groter dan 1 mm. Beschermd tegen aanraking met gereedschap. Tegen aanraking met een draad/kabel.
IP5x Stofbescherming  Aanraakveilig door de (geheel) dichte behuizing. Geen volledige bescherming tegen stof, maar voldoende voor een juiste werking.
IP6x   Stofvrij  Aanraakveilig door de (geheel) dichte behuizing. In dit geval is er een volledige bescherming tegen stof.

Beschermingsgraad tegen water en vocht:

IPx0 JIS 0 Geen Geen bescherming  
IPx1 JIS 1 Druipwaterdicht 1 Geen schade indien er sprake is van (verticaal) vallende druppels  
IPx2 JIS 2 Druipwaterdicht 2 Geen schade indien sprake van vallende druppels op een 15° gekanteld apparaat.  
IPx3 JIS 3 Spatdicht Geen schade indien besproeid onder een hoek -60° tot 60° (10 l/min)  
IPx4 JIS 4 Plensdicht Geen schade indien besproeid onder welke hoek dan ook (10 l/min)  
IPx5 JIS 5 Sproeidicht Geen schade indien bespoten onder welke hoek dan ook (12,5 l/min)  
IPx6 JIS 6 Waterbestendig Geen water indringing indien bespoten onder welke hoek dan ook (100 l/min)  
IPx7 JIS 7 Dompelbestendig Geen water indringing waar ondergedompeld (30 min op 1 m)  
IPx8 JIS 8 Waterdicht Blijft bruikbaar onder water onder aangegeven omstandigheden  
IPx9 JIS 9 Vochtdicht Blijft bruikbaar bij een vochtigheidsgraad van meer dan 90% of besproeien onder hoge druk  


Nieuw voorstel

Op de tekentafel ligt al jaren het voorstel voor een 3e kencijfer, namelijk ‘mechanische bestendigheid’. Naast bescherming van materieel tegen voorwerpen, water en stof is het in sommige situaties ook van belang dat het materiaal beschermd is tegen stootenergie (mechanische krachten). Waar het in sommige landen al wordt gebruikt, is het cijfer nog niet genormaliseerd. Mogelijk wordt dit voorstel in de nabije toekomst toegepast in meer Europese landen. Blijf ons volgen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de installatiebranche.

Heeft u een vraag over de IP-waarde van een product? We staan altijd klaar om uw technische vragen te beantwoorden. Bel naar +31332980926 of stuur een e-mail naar sales@redlink.nl.

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief