Klantenservice. 033 298 09 26
Op werkdagen bereikbaar van 09:00 - 18:00
Of stuur een e-mail

Welke netwerktester heb ik nodig?

28 augustus 2017

Welke netwerktester ga ik waarvoor gebruiken? Dat is de vraag die de installateur/ monteur nog wel eens door het hoofd schiet. De verschillende netwerklagen kunnen dat nog wel eens ingewikkeld maken, aangezien voor de verschillende lagen ook verschillende type meetapparatuur nodig is. Het is daarom belangrijk dat de professionele installateur het (test)apparatuur goed begrijpt. Het meenemen van de volgende richtlijnen kan helpen een juiste keuze te maken.

Bij het meten van een netwerkinfrastructuur is het noodzakelijk goed op de hoogte te zijn van de technische aspecten. Het is daarom handig om te weten wat de belangrijke functies van de meest voorkomende netwerktesters zijn. Het nastreven hiervan levert de volgende gevolgen op:

  • U voorkomt dat er verkeerde parameters/ instellingen afgeleverd worden bij de opdrachtgever;
  • Een tevreden monteur, met een stimulans voor hogere klanttevredenheid bij de eindklant;
  • U waarborgt een zo rendabel en efficiënt mogelijke klus;
  • U staat achter het professionele netwerk en blijft een pro!
Laag 1Laag 2Laag 3Laag 4Laag 5Laag 6Laag 7
Fysieke laag Data-link laag Netwerk laag Transport laag Sessie laag Presentatie laag Applicatie laag 
*mobiel gebruik: gebruik mobiel horizontaal

Waarom kiezen voor een kabel certificeerder?

De certificeerder was het eerste type meetapparatuur dat prestaties van een netwerkkabel kon traceren. Deze geavanceerde testapparaten testen de elektrische eigenschappen van de kabel bij een frequentie van 350MHZ tot 1000MHz.

Installateurs die werken op klussen waar een garantie-certificaat van de kabelfabrikant vereist is, zouden moeten kiezen voor een kabelcertificeerder. Deze netwerktester wordt veelal toegepast op “Laag 1” van het netwerkinfrastructuur. De certificeerder maakt gebruik van radiofrequenties om de bekabeling te meten aan de hand van internationale normen van ISO en TIA. Hiernaast verstrekt het testapparaat informatie over fouten in de desbetreffende netwerkkabel(s).

Een netwerktester die ondersteuning biedt aan certificatie is niet de goedkoopste oplossing. Echter is dit het dubbel en dwars waard. Zo bieden de geavanceerdere modellen een nuttige functionaliteit, zoals de mogelijkheid om te werken met zowel koper- als glasvezelbekabeling, probleemoplossing en eventuele opties voor het exporteren van een breder scala van gegevens en rapporten. 

LanTEK 3
IDEAL - LanTEK 3
FiberTEK 3 SM
IDEAL - FiberTEK 3 SM
FiberTEK 3 MM LED
IDEAL - FiberTEK 3 MM

Waarom kiezen voor een kabel verifieerder? 

Het verifiëren van een netwerk komt als het ware neer op het controleren van geleiders van een aderpaar, die aangesloten zijn op de connector. Ook verifieerders dienen gebruikt te worden in de fysieke laag, oftewel “Laag 1” van een netwerkinfrastructuur. Dit is de laag van Ethernet/IP-systemen, die de volgende zaken controleert: route over de infrastructuur, de volgordelijkheid en de foutcorrectie(s).

Kies een verifieerder voor het testen van elektronische continuïteit van de bekabeling tussen twee punten. De open, gekruiste (cross) en gesplitte (split-pair) paren moeten in de juiste volgorde verbonden zijn met de RJ45/GG45/Tera connector. Niet-aangesloten aders, verwisselde paren en andere (gekke) fouten worden gevonden door de netwerktester. Hiernaast heeft de verifieerder ook verschillende probleemoplossende functies, zoals het meten van de kabellengte, meten van afstand tot de ‘fout’, een kabel traceren met een toongenerator en de mogelijkheid tot het testen van Power over Ethernet (PoE, PoE++).

Meer dan 80% van alle (mogelijke) netwerkproblemen zou op voorhand traceerbaar moeten zijn aan de hand van een netwerktester. De verifieerder kan deze snel en eenvoudig detecteren. Na het beëindigen van iedere schakel is het aan te bevelen deze door te meten met een verifieerder om zo eventuele netwerkfouten te voorkomen. 

NaviTEK
IDEAL - NaviTEK NT
NaviTEK Plus
IDEAL - NaviTEK NT Plus
VDV
IDEAL - VDVII Plus

Waarom kiezen voor een transmissie meter?

Met de transmissietester is het mogelijk Gigabit testen uit te voeren op zowel passieve als actieve netwerken. Met het testapparatuur is het mogelijk prestaties van data, video en telefoon bekabeling via Ethernet te meten. Dit type is een betaalbaar alternatief om testen uit te voeren naar een internationale standaard. Het meetapparaat meet niet de elektrische eigenschappen, maar de overdracht, oftewel de datatransmissie van de gegevens in de kabel.

Om te kiezen voor de juiste netwerktester is het belangrijk om te begrijpen dat transmissietesters functionaliteit bieden om actief te testen in “Laag 2” en “Laag 3” van een netwerkverbinding. Het begrijpen van de verschillende lagen van een actief netwerk is belangrijk bij de keuze voor de juiste netwerk- of transmissietester. (zie tabel)

Voor het meten van een succesvolle overdracht van de datagegevens via een kabel of via een netwerk moeten installateurs kiezen voor een (laag 2) datatester. In laag 2 vind de ‘data link’ plaats, de overdracht van gegevens tussen twee rechtstreeks-aangesloten punten in hetzelfde netwerk. Het meetapparatuur detecteert en corrigeert problemen van de fysieke laag, biedt Media Access Control (MAC), codeert en decodeert gegevensframes, voert foutcontroles uit en synchroniseert apparaten met systemen. Het testen van de datatransmissie in laag 2 wordt uitgedrukt in een verliesmeting in percentage van het totale met-succes-verzonden frames, of het aantal gedropte frames.

Installateurs die WAN-verbindingen (Wide Area Networks) testen voor het meten van de bandbreedte tussen verschillende locaties via internet zouden moeten kiezen voor een “Laag 3” transmissietester. Deze is geschikt voor het genereren van volledige pakketten met IP-adressen. Laag 3 is de netwerk-laag waar de overdracht van gegevens tussen knooppunten op verschillende netwerken plaatsvind.

SignalTEK NT
IDEAL - SignalTEK NT
Kabeltracer
IDEAL - Kabeltracer met toongenerator
OWL Optical Powermeter
OWL - Optical Powermeter

Waarom kiezen voor een kwalificeer meter?

Dit soort netwerktesters veroorzaakt mogelijk de meeste verwarring bij de juiste keuze van meetapparatuur. Voornamelijk omdat sommige installateurs ten onrechte onder de indruk zijn dat de kwalificeermeter “Laag 2” testen zal uitvoeren. Kwalificatiemeters genereren echter geen Ethernet-frames met een MAC-adres, welke wordt gelezen door actieve netwerkapparaten. Dit zorgt ervoor dat een kwalificatiemeter eigenlijk een Laag 1 netwerktester is.

Hoe indrukwekkend ‘kwalificatie’ van een kabel kan klinken, kan de netwerktester niet worden gebruikt om prestaties te bewijzen zoals met een certificeermeter. Deze netwerktester zou enkel moeten worden gekozen door installateurs zoekende naar het uitvoeren van simulaties voor het testen van de (succesvolle) verzending van gegevens van punt tot punt. Echter bevatten veel laag 2 transmissietesters ook deze functionaliteit, waar deze beter gebruik kunnen maken van de omvang van de hardware. 

SignalTEK CT
IDEAL - SignalTEK CT
LanXPLORER Pro
IDEAL - LanXPLORER Pro
 

Interesse?

IDEAL Networks biedt een breed scala van datakabel- en netwerk testapparatuur. Waaronder certificeermeters, transmissiemeters, kabeltesters, verifieermeters, netwerktesters en troubleshoot meetapparatuur.

Wilt u graag meer weten over meetapparatuur? We staan u telefonisch of via de mail graag ter woord. Bel ons gerust op +31 33 298 09 26 of mail naar sales@redlink.nl.

Lees ook:  Zo verbeter jij je skills met meetapparatuur

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief