Klantenservice. 033 298 09 26
Op werkdagen bereikbaar van 09:00 - 18:00
Of stuur een e-mail

Zo kiest u altijd de juiste kabels!

16 november 2015

Koperen kabels zijn nog steeds erg goed toepasbaar voor uw actieve netwerken en bekabeling, maar dan moet u wel de juiste kabel weten te vinden. Een kwalitatief hoogwaardige netwerkkabel bestaat uit vrijwel 100% koper. Toch zijn er ook goedkopere alternatieven beschikbaar, zoals CCA en CCS kabels. Deze kabels leveren slechtere kwaliteit vergeleken met échte koperen netwerkkabels. Vaak komt dat omdat de kabel niet (geheel) uit koperen kernen bestaat en er zo een lagere prijs aan verbonden kan worden. 

Warning

Voortaan zelf slechte kabels ontmaskeren? Wij vertellen u de nadelige gevolgen van deze inferieure kabels en geven 4 handige tips om dit te voorkomen. 

CCA en CCS kabel

Copper Clad Aluminium (CCA) en Copper Clad Steel (CCS) draden maken gebruik van respectievelijk aluminium en stalen geleiders die zijn bekleed met een dun laagje koper. De uiteindelijke kabel voelt en ziet er aan de buitenkant hetzelfde uit als een echte koperen netwerkkabel, waardoor het lastig is om het verschil te herkennen. 

Nadelen goedkopere kabel

Maar waar zult u dan precies last van hebben? Met het gebruik van deze goedkopere netwerkkabels onstaat er een grotere kans op breuken in de kabel, is er meer demping (40% bij CCA, 75% bij CCS) en neemt de flexibiliteit langere termijn af. Daarnaast werkt de kabel niet bij langere lengtes en is de DC weerstand hoger (40% bij CCA, 75% bij CCS) dan bij koper. Tenslotte voldoen beiden niet aan de ANSI/TIA-568-B2-1 standaard. Niet echt waar u op zit te wachten, dus helpen wij u om dit te voorkomen!

4 manieren om een slechte kabel te herkennen                              

1. Zorg dat u AWG24 bestelt
De meeste inferieure kabels hebben namelijk een andere diameter en zullen dan vaak ook niet passen.

2. Houd een vlammetje één voor één bij de aders
Aluminium smelt bij relatief lage temperaturen en zal in dit geval CCA kabels ontmaskeren. Een koperen ader zal alleen maar heet worden en misschien gaan gloeien. Let bij het testen wel op uw eigen veiligheid!

3. Houd een magneet bij de aders
Een CCS kabel zal hier worden ontmaskerd, koper is namelijk niet magnetisch. De mantel van een FTP-kabel kan soms van ijzer zijn, houd daar wel rekening mee.

4. Meet de dikte van de aders na
24AWG= ø0,51mm en 26AWG = ø0,41mm. Voor andere AWG-maten, zie deze tabel. (Bron: Tweakers)

Kies voor een duurzaam netwerk

De netwerkkabels van Datwyler en METZ CONNECT bestaan gegarandeerd voor vrijwel 100% uit koper. Wij willen u er graag attent op maken dat de aanschaf van de goedkopere kabels u zeker geen stabiel netwerk zal garanderen. In tegendeel, goedkoop wordt in dit geval duurkoop! Laat u dus altijd goed adviseren en kies voor een duurzaam Datwyler of METZ CONNECT netwerk!

Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief