Klantenservice. 033 298 09 26
Op werkdagen bereikbaar van 09:00 - 18:00
Of stuur een e-mail

Giga-record van 57 Gigabit per seconde

6 april 2016

Onderzoekers aan de Universiteit van Illinois hebben een nieuw record op het gebied van internetsnelheid gevestigd. Een glasvezelkabel heeft in een ruimte die op gewone kamertemperatuur was, een snelheid van maar liefst 57 Gb/s bereikt. En deze data is daarbij ook nog zonder mogelijke fouten verzonden. Uiteraard is de kampertemperatuur van belang, aangezien we als particulieren deze kabels ook in onze huiskamers moeten kunnen gebruiken. Er was dus geen koeling nodig om deze waanzinnige snelheid te realiseren.

Toch werd de kabel erg warm. Er werd een temperatuur van 85 (!) graden Celsius bereikt tijdens de test, maar zelfs bij deze hitte kon er 50 Gigabit per seconde verstuurd worden.

Gebruik hoge datasnelheden

Het zal nog wel een tijdje duren voordat we de kabel in ons eigen huis kunnen gebruiken. De onderzoekers denken namelijk dat de kabels als eerste in datacenters worden geplaatst en door vliegvelden worden aangelegd. Met name instanties die een heleboel data moeten overdragen of ontvangen, kunnen van deze kabels profiteren. Best logisch natuurlijk, want er zijn op dit moment weinig apparaten in woonkamers die 57 Gigabit per seconde kunnen overbrengen. 

Toekomst van internetsnelheid

Alsnog kan deze hoge snelheid ons een stapje op weg helpen met het ontwikkelen van de toekomstige technologie en toepassingen. Van 4K televisieschermen tot de vele toepassingen van Virtual Reality. Hoogleraar Peter Baltus (TU Eindhoven) verwacht in 2020 zelfs dat we een draadloze snelheid van 1 Terabit per seconde kunnen realiseren. Hoe dan ook, de toekomst heeft ons in ieder geval veel te bieden. 

 
Blijf op de hoogte, meld u aan voor de nieuwsbrief