Close menu Menu

Waarom kiezen voor Cat6 of Cat6A?

De installateur kiest over het algemeen nog vaak voor de Cat5e kabel, maar waarom eigenlijk? Wat is daadwerkelijk het verschil tussen Cat5e en Cat6? Onze voorkeur gaat ieder geval uit naar de Cat6 en Cat6A kabel en we vertellen u graag waarom. Hier leest u 4 redenen waarom u, zowel financieel als kwalitatief beter kunt kiezen voor Cat6 of Cat6A kabel in plaats van de Cat5e kabel.

1. Meer snelheid, hogere bandbreedte

Het grootste verschil tussen de Cat5e en Cat6 kabel is de maximale bandbreedte en snelheid die behaald kan worden. De Cat5e kabel ondersteunt datatransmissie met een snelheid tot 1.000 Mbit/s (maximaal 100 meter), waar de cat6 kabel datatransmissie ondersteunt met een snelheid van 10 Gbit/s voor Gigabit netwerken (maximaal 55 meter). De Cat5e kabel heeft een maximale bandbreedte van 100Mhz. De maximale bandbreedte van de Cat6 kabel ligt op 250Mhz. Hier is ook het verschil met de Cat6A kabel duidelijk te zien, die een maximale bandbreedte van 500Mhz kan behalen.

Bekijk het als het verschil tussen een 2-baans (Cat5e) en 4-baans (Cat6) snelweg. Op beide wegen mag u even hard rijden, maar een 4-baans snelweg kan natuurlijk veel meer verkeer tegelijkertijd hebben. Installeert u een thuisnetwerk – oké – dan is het “nu ” nog te overzien. Installeert u een zakelijk netwerk? Dan adviseren wij te kiezen voor minimaal Cat6 U/UTP in verband met de hogere bandbreedte en betere snelheden.

Meer lezen over het aanleggen van een netwerk? Lees verderCat5e vs Cat6

2. Denk aan de toekomst

De installatie en IT-branche is een innovatieve markt. Dit zorgt er natuurlijk voor dat we altijd toekomstgericht moeten denken. Cat5e staat voor Category 5 Enhanced – oftewel de verbeterde versie van de eerste negentigerjaren Cat5 kabel. In de afgelopen jaren is het duidelijk geworden dat het aanleggen van een Cat5e netwerk steeds minder word toegepast. Dit komt voornamelijk omdat het steeds minder voldoet aan de eisen en bandbreedte van apparatuur van tegenwoordig. Met het gevolg dat koperkabels met hogere bandbreedte en meer snelheid steeds noodzakelijker worden. De uitkomst hiervoor: richt uw netwerk toekomstbestendig in met kwalitatief uitstekende producten in de vorm van (afgeschermde of niet afgeschermde) Cat6 of Cat6A kabels. Waarom afgeschermd? Afgeschermde bekabeling blijft - met voldoende capaciteit - voor minstens een volgende generatie op de tekentafel liggen. Het toepassen van afgeschermde ethernet bekabeling is dé aanpak voor koperverbindingen met een hoge snelheid en gericht op de toekomst.

Aangezien steeds meer apparatuur via Power over Ethernet draait, wordt het steeds noodzakelijker uw netwerk zodanig in te richten dat het (nog niet bestaande) apparatuur vlekkeloos kan ondersteunen. Zie punt 4 voor meer informatie hierover.

Wilt u zich helemaal verzekeren van een toekomstbestendig netwerk, kijk dan verder naar Cat7 of Cat7A S/FTP kabels van gerenommeerde merken als Datwyler en METZ CONNECT. Netwerkkabels van Datwyler en METZ CONNECT bestaan gegarandeerd voor vrijwel 100% uit koper. Aangezien u nooit weet wat de toekomst u biedt, is het belangrijk goed na te denken over een toekomstbestendige inrichting van uw netwerk. Lees hier meer over de 25 jaar Dätwyler systeemgarantie.

3. Kies altijd voor kwaliteit

Naast denken aan de toekomst is het ook belangrijk te kiezen voor de juiste kwaliteit. Het laatste waar de installateur op zit te wachten, is een netwerkfout door een inferieure ethernet kabel. Naast veel extra uren zorgt dit natuurlijk ook voor een hoop bijkomende kosten. Wel of geen afgeschermde kabel? Die keuze is voor iedere situatie anders, maar door te kiezen voor een kwalitatief goede afgeschermde (S/FTP) kabel loop je minder risico dat diensten/producten die er nu misschien nog niet eens zijn ook in de toekomst gewoon over uw geïnstalleerde netwerk kunnen draaien.

Hiernaast liggen momenteel de kosten voor Cat6 (U/UTP) in veel gevallen al bijna gelijk aan de huidige Cat5e (U/UTP) kabel prijs, dit komt voornamelijk doordat er op dit moment al veel minder Cat5e kabels worden geproduceerd dan Cat6 en Cat6A kabels.

Kiest u voor een goedkope oplossing? Dan is het mogelijk dat u uitkomt bij “de minder goede” CCS (Copper Clad Steel) of CCA (Copper Clad Aluminium) kabels. Hoe interessant de prijs in eerste instantie ook is. Dit is niet wat u wilt. Naast verlies in snelheid en flexibiliteit is de demping ongeveer 40% hoger dan bij gebruik van échte koperkabels. De professionele installateur moet achter zijn producten en opgeleverde werk kunnen staan. Kiezen voor kwaliteit anno 2017, is kiezen voor minimaal een Cat6 U/UTP of Cat6A U/FTP (PiMF) kabel.

4. Power over Ethernet (PoE)

Power over Ethernet (PoE) is zeer geschikt voor het leveren van elektriciteit aan een verscheidenheid van netwerken, AV- en computerapparatuur – elk op het netwerk aangesloten apparaat, zonder afhankelijkheid van een stopcontact of adapter. Met ’s wereld groeiende vraag naar energie is het zoeken van meer efficiënte manieren om bekabeling toe te passen noodzakelijk. Met PoE is het mogelijk om de benodigde (PoE-)infrastructuur te verminderen door aansluiting op de router met enkel een patchkabel.

Kabels op haspelNiet alleen beperkt tot VoIP-telefoons, beveiligingscamera’s en andere soorten netwerk-aangedreven apparatuur beginnen te werken via PoE-verbindingen. Nieuwe ontwikkelingen als videobellen en draadloze Access Points verhogen het benodigde vermogen geleid door datakabels. Dit resulteert in een nieuwe PoE-standaard, IEEE 802.3bt ondersteunend tot 100W vermogen per kabel.

Wanneer er meer vermogen door een kabel gaat, kan dit zorgen voor prestatie problemen. Logischerwijs maakt het de kabel warmer. En wanneer een kabel te heet word zorgt dit voor "insertion-loss" (verlies). Dit kan leiden tot het beschadigen van de kabel. Het type bekabeling waarvoor u kiest, kan een groot verschil maken. Zo kunt u kiezen voor een kabel die warmte beter beheert door afscherming van de paren.

Het type bekabeling waarvoor u kiest kan zorgen voor een groot verschil met betrekking tot hoe de kabel de hitte beheerd, maar ook hoe prestaties beïnvloed worden. Cat5e en Cat6 kabels kunnen tot op zekere hoogte prima gebruikt worden om PoE apparaten te ondersteunen, maar de conclusie is duidelijk. Bent u op zoek bent naar een toekomstgericht netwerk ter ondersteuning van Power over Ethernet? Dan is de keuze voor Cat6A geen moeilijke keuze voor u.

Conclusie

Oké, allemaal leuk en aardig. Maar waarom moet ik nou kiezen voor de Cat6 of Cat6A kabel? Zoals u hierboven gelezen heeft is speelt snelheid en bandbreedte een grote rol. Maar dit in combinatie met het toekomstgericht inrichten van je netwerk maakt het nóg interessant te kiezen voor minimaal Cat6. Je weet immers maar nooit wat voor (nieuw) apparatuur er over 5 á 10 jaar verbonden is met uw netwerk. Maakt u veelvuldig gebruik van Power over Ethernet toepassingen binnen uw netwerk? Sluit het dan niet uit om te kijken naar de mogelijkheden voor een Cat6A netwerk.

Wilt u meer informatie? Bel ons gerust bellen op +31 33 298 09 26 of stuur een e-mail naar sales@redlink.nl.