Close menu Menu

Glasvezelhandboek: connectoren

17 mei 2017

Glasvezelhandboek: connectoren

Steeds meer datatransmissie wordt verstuurd via glasvezeltechniek. Voor de installatie van een glasvezelinstallatie zijn er naast glasvezelkabels uiteraard ook glasvezel connectoren nodig. Net als bij koperen datakabels zijn er vele verschillende mogelijkheden.

Soms zien we door de bomen het bos niet meer. Dat kunnen we niemand kwalijk nemen, maar het is altijd fijn om je kennis een beetje op peil te houden. Vandaar dat we vandaag de glasvezeltechniek onder de loep nemen. Steeds meer datatransmissie wordt verstuurd via glasvezeltechniek. Voor de installatie van een glasvezelinstallatie zijn er naast glasvezelkabels uiteraard ook glasvezel connectoren nodig. Net als bij koperen datakabels zijn er veel verschillende mogelijkheden.

Glasvezel, de naam zegt het natuurlijk al, haardunne vezels gemaakt van flinterdun glas. In het productieproces wordt het glas gesmolten en tot vezels getrokken. Met deze LED- en lasertechniek worden signalen over korte, maar veelal over grote afstanden getransporteerd. Daarmee komen we gelijk op de verschillen tussen Single Mode (laser) en Multi Mode (LED of de duurdere VCEL). Bij Multi Mode vezels ‘kaatsen’ meerdere lichtsignalen binnen de kern tegen de buitenkant, er vindt een welgenoemde lichtverstrooiing plaats. Het voordeel van een Multi Mode kabel is dat er meerdere paden door de vezel gaan, mede mogelijk door de brede diameter. Het verschil met Single Mode kabels is dat er slechts één lichtstraal verstuurt kan worden. Omdat het licht via één pad verstuurt wordt, door een smallere kern, wordt het licht niet teruggekaatst tegen de buitenkant van de kern.

 

Oké, de basis is duidelijk. Maar zonder connectoren hebben we natuurlijk überhaupt niets aan de glasvezelkabels, met de connector hebben we het over het uiteinde van de een kabel. We merken dat er soms wat onduidelijkheid is over de verschillende soorten glasvezel connectoren, daarom presenteren wij jullie het volgende glasvezel connectoren overzicht:

ST connector

De ST-connector(Straight Tip) kwam kort na introductie van de FC connector. De connector heeft een bajonetsluiting en de ferrule heeft een diameter van 2.5 millimeter. Er kan één vezel bevestigd worden in deze connector. Het gebruik van de ST-connector is de afgelopen jaren evenals het gebruik van de FC-connector sterk afgenomen.


ST – Multi Mode

ST/PC – Single Mode

FC connector

De FC-connector (Ferrule Connector) was de eerste optische connector met een keramische ring. De connector heeft een schroefbevestiging en de ferrule heeft een diameter van 2.5 millimeter. Dit verouderde type connector wordt momenteel in het veld nog weinig toegepast, echter wordt hij links en rechts nog wel gespot op glasvezelmeetapparatuur.


FC/PC – Single Mode

FC/APC – Single Mode

SC connector

De SC-connector (Subsciber Connector) is na de LC-connector de meest gebruikte connector. De connector heeft een klikaansluiting (push/ pull) en de ferrule heeft een diameter van 2.5 millimeter. De SC-connector was in eerste instantie bedoeld voor de installatie van Gigabit Ethernet-netwerken, maar later gestandaardiseerd in de telecommunicatie.


SC – Multi Mode

SC/PC – Single Mode

SC/APC – Single Mode

LC connector

De LC-connector (Lucent Connector) is het meest gebruikte type glasvezelconnector. De connector heeft wederom een klikaansluiting (push/ pull) en de ferrule heeft een diameter van 1.25 millimeter. De compacte afmetingen, komen veelal overeen met RJ45 componenten uit de koperwereld. De LC-connector biedt ondersteuning aan maximaal één vezel.


LC – Multi Mode

LC/PC – Single Mode

LC/APC – Single Mode

E-2000 connector

De optische E-2000 connector is ontwikkeld met een permanent stofklepje. De E-2000 connector heeft een push/pull aansluiting met een automatische metalen sluiter en de ferrule heeft een diameter 2.5 millimeter. De E-2000 connector biedt ondersteuning aan maximaal één vezel. Deze connector wordt veelal in de SM netwerken ingezet.


E2000 – Multi Mode

E2000/PC – Single Mode

E2000/APC – Single Mode

Wat is het verschil tussen PC en APC?

In Single Mode gevallen wordt er APC vermeld bij de productomschrijving, maar wat betekend dat precies? APC is de afkorting van Angled Physical Contact, wat eigenlijk staat voor “schuine snede”. De schuine snede zorgt ervoor dat reflecties op het uiteinde van de vezels niet terugkaatst, wat zorgt voor een geruisloze overdracht. Dit wordt ook wel reflectiedemping genoemd. In het geval van PC, wat Physical Contact betekend, gaat het om de standaard snede. Bij deze convexe snede is het contactvlak van de uiteinde van de connector bol.

Check de webshop voor het totale overzicht glasvezelkabels en/of componenten. Heb je behoefte aan meer informatie? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten via 033 298 09 26 of stuur een e-mail naar sales@redlink.nl.

Alle glasvezel componenten