Close menu Menu

Een toelichting op Glasvezel Prefabs

Een toelichting op Glasvezel Prefabs

"Doe mij maar een glasvezeltje". Dat horen wij wel vaker aan de telefoon maar hier redden wij het niet mee. Wat we nog meer willen weten is waarvoor hij geïnstalleerd wordt, hoeveel aansluitingen hij moet krijgen en hoelang de kabel moet zijn. Dit geldt des te meer voor pre-fab glasvezelkabels. Deze bestaat uit een type kabel, een vezeltype, een hoeveelheid vezels, een brandklasse, een bepaalde lengte en de bescherming voor de glasvezelkabel. In de downloadbare instructie onderaan, leggen we per optie uit hoe je de beste keuze kunt maken. Keuzestress bij prefabs is vanaf nu niet meer nodig.

video: Jeroen de Graaf, Sales Director bij Redlink, legt uit wat er bij glasvezelkeuzes komt kijken.

Wat is een glasvezel prefab?

Een glasvezel prefab is een vooraf geconfectioneerde glasvezelkabel inclusief Fiber Optic connectoren in een beschermende buis met mogelijk een treksok en trekoog. Ze reduceren de montagetijd met 80% en voorkomen fusielasfouten op locatie. De beschermbuis voorkomt eventuele schade tijdens het leggen of trekken van de kabel en beschermt tegen vocht. Prefab glasvezelkabels worden regelmatig in serverruimtes gebruikt om patchkasten netjes, strak en snel te verbinden. Ze worden met de grootste zorg met de hand geassembleerd en worden kant-en-klaar binnen 8 tot 15 werkdagen op locatie geleverd.

Hoe wordt een prefab toegepast?

Steeds meer dataverbindingen worden verder verlegt dan de standaard maximale lengte van 100m bij koper. Hierdoor neemt de vraag naar glasvezel toe want die houden hoge snelheden bij langere afstanden. Prefabs zijn een uitkomst voor installateurs want het scheelt een hoop montagetijd en fouten met het laswerk op locatie. Deze kabels verbinden patchkasten over langere afstand in zogezegde backbones. Dat zien we ondere andere in grote gebouwen zoals distributie- & winkelcentra. Denk ook aan ziekenhuizen en universiteiten waar verbindingen tussen gebouwen op een campus worden gerealiseerd. Afstanden over meerdere kilometers zijn ook mogelijk en dienen vooral infrastructurele functies.

Prefab kabels zijn ook zeer geschikt voor Fiber to the Desk, FTTO of FTTD-projecten. Hier moeten veel vezels vanuit één geconcentreerd punt worden opgedeeld naar het hele gebouw of andersom. In deze projecten wordt vanuit de serverruimte een glasvezelverbinding gebracht tot aan het bureau. Daarna worden ze door desktop-switch omgezet naar ethernetsignaal en elektrisch gevoed voor PoE+. Lees meer over FTTO en PoE in onze FTTO-whitepaper en Power over Ethernet.

De fysieke kenmerken van prefabkabels

Prefab kabels worden doorgaans geproduceerd met FO loose tube kabel en zijn leverbaar met een indoor, outdoor of indoor/outdoor mantel. Prefabs zijn verkrijgbaar in Singlemode (OS2) en Multimode (tot OM4) met ruime keuze aan connectoren. Glasvezelkabels zijn verkrijgbaar van 4 vezels tot 144 vezels. Ze zijn sinds 2017 CPR geclassificeerd en volgens de norm brandveilig. De kenmerkende verschillen tussen de indoor, outdoor en indoor/outdoor worden toegelicht in de prefab instructie onderaan.

singlemode patchpaneel

Prefab keuzemenu

  • Soort kabel: indoor, outdoor, indoor/outdoor, functiebehoud
  • Type vezel: OS2, OM1, OM2, OM3, OM4
  • Aantal vezels: 4 tot 144
  • Brandklasses: Fca, Eca, Dca, Cca, B2ca
  • lees over brandklasses
  • Lengte kabel: eigen invulling
  • Connectoren: LC, SC, ST, E2000, MPO, lees over connectoren
  • Bescherming: Beschermslang, trekoog, geen bescherming

De voordelen op een rij

  • 80% minder installatietijd
  • Goede kabelbescherming
  • Minimaliseren van installatiefouten
  • Stekerbaar, Plug & Play installeren
  • LSZH geclassificeerd en brandveilig
  • Zowel indoor als outdoor gebruik
  • Makkelijk door te voeren door HDPE buis en kabelgoten

Stekerbaar installeren heeft de toekomst

Vanwege de groei in de bouwsector heeft stekerbaar installeren een vlucht gekregen. Bouwactiviteiten moeten sneller, beter en goedkoper worden uitgevoerd en de prefab glasvezelkabels zijn hiervan een goed voorbeeld. Redlink houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en presenteert nieuwe handige oplossingen zodra ze zich aandienen.

Een prefab samenstellen

Wil je weten hoe je een prefab van A tot Z zelf kan samenstellen? Download en lees dan de instructie.
Bekijk ook de video hierboven.

De prefab configurator

Weet je precies wat je nodig hebt en wil je een prefab bestellen? Maak dan gebruik van de prefab configurator!