Close menu Menu

Draadloos internet via LED-licht: Li-Fi

De toenemende behoefte aan draadloze apparaten in huishoudens zorgt ervoor dat bestaande WiFi-frequenties voller en voller dreigen te raken. We mogen van geluk spreken dat de ICT-branche een vooruitstrevende markt is, waar de ontwikkelingen ons om de oren vliegen. Letterlijk en figuurlijk.

De toename aan WiFi-netwerken kan zorgen voor interferentie met als gevolg, een langzamere en tragere verbinding. Hoe gaan we dit oplossen? De ontwikkeling LiFi heeft de potentie om WiFi aan te vullen, of misschien op termijn te vervangen.

Wat is Li-Fi?

Net zoals WiFi is het in staat om data met hoge snelheid en bilateraal te versturen. De kans dat u er nu gebruik van maakt met één van uw apparaten is zeer aannemelijk. Maar wat houdt LiFi dan precies in? Li-Fi staat voor “Light Fidelity” en is een techniek waarbij LED-lampen worden gebruikt voor het verzenden van data via licht. LED-lampen hebben het vermogen om binnen enkele seconden ontelbaar vaak in en uit te schakelen, op deze manier kunnen er grote hoeveelheden informatie verstuurd worden. Het is een ontwikkeling die in de toekomst niet meer weg te denken zal zijn, met als verwachting de particuliere markt betreden in het jaar 2018.

De ontwikkeling van Light Fidelity (Li-Fi)

Met LiFi wordt gebruik gemaakt van VLC, oftewel Visible Light Communucation, een technologie waar zichtbaar licht van het elektromagnetische spectrum wordt gebruikt om informatie te verzenden. Wanneer een LED-lamp is uitgerust met signaalverwerking ‘streamt’ data met hoge snelheid via het zichtbare licht naar de fotodetector. Deze ontvanger zet deze signalen om en verstuurt het naar een computer of andere draadloos apparaat. LiFi wordt gespiegeld aan WiFi, maar zou honderd keer sneller kunnen werken.

Echter heeft ieder voordeel ook z’n nadeel. Waar de LiFi technologie bestand is tegen hackers, aangezien de lichtsignalen niet door de muur heen kunnen gaan en dus – de kamer niet kunnen verlaten. Dit brengt wel met zich mee dat iedere ruimte haar eigen ontvanger nodig heeft en verbinding is alleen te maken wanneer de LED-lamp ‘boven’ uw apparaat ingeschakeld is. Maar misschien is het grootste nadeel nog wel dat het systeem alleen informatie kan verzenden en dus niet ontvangen. Voorlopig wordt er nog veel aan de technologie gewerkt en is er nog een hoop te verbeteren, maar op kort termijn kan LiFi als een mooie aanvulling op een WiFi-netwerk bieden.  

Om alvast goed te beginnen: check hier de handige Redlink LED-verlichting