Close menu Menu

Dé 7 richtlijnen voor het installeren van een glasvezelnetwerk

Een glasvezelnetwerk installeren is net als fietsen. Je moet ergens beginnen. De leercurve die men doormaakt als installateur is noodzakelijk voor het professioneel uitoefenen van het vak. Naast betrouwbaarheid en ervaring is het belangrijk om over de juiste kennis te beschikken. Hoe zorgt u hiervoor? Het nastreven van de volgende richtlijnen is in ieder geval al een goed begin.

1.) Controleer de connectors en houdt ze schoon!

Het eerste wat we graag met u willen delen: vervuilde connectoren. Vuil in de connector is een veelvoorkomend probleem bij de installatie van een glasvezelverbinding. Bij het aanleggen van een glasvezelnetwerk wil je natuurlijk “clean” beginnen. Vervuiling in de glasvezel connector kan zorgen voor schade aan het koppelvlak, met een afwijking of verzwakking van de verbinding als mogelijk gevolg.

Zonder dat we er soms bewust van zijn, hebben we allemaal “vettige” vingers. Dit kan een toekomstig probleem in uw netwerk veroorzaken, aangezien de hogere outputlasers het mogelijk verbranden. Wat kan leiden tot vervuilingsschade. Dit maakt het mogelijk dat er “charring” en “clouding” op de verbindings- en koppelvlakken wordt veroorzaakt.

Verder is het belangrijk om de activiteit te meten met een spanningsmeter of de vezels niet al actief zijn voordat ze getest worden. Dus inspecteer, controleer en houdt de connectoren schoon bij het aansluiten van een glasvezelverbinding om uzelf te verzekeren van de actieve status binnen de vezels.

2.) Wees voorzichtig met de vezels

Glasvezelstukjes

Nummer één oorzaak van verwondingen tijdens werken met vezels zijn de los slingerende glasvezel stukjes. Allereerst kunnen we er dan ook niet aan ontkomen om te vermelden dat de glasvezel installateur altijd een veiligheidsbril “zou moeten" dragen tijdens het monteren van kabels.

Geloof het of niet, kleine glasstukjes vinden zeer gemakkelijk hun weg naar uw huid en/of kleding als u niet voorzichtig te werk gaat. Sterker nog, los slingerende stukjes vezel kunnen via uw handen makkelijker de weg naar uw ogen vinden dan u (mogelijk) denkt.

Wat kunt u hieraan doen? Door te werken op zwarte oppervlaktes kan het helpen het ter plaatse vinden van deze vlijmscherpe stukjes vezel makkelijker te maken door het kleurcontrast. Maar toch, het is mogelijk dat u onbewust vezelstukjes meeneemt op welke manier dan ook. Dus zorg ervoor dat u de losse vezels zo snel mogelijk veilig opbergt en weggooit.

3.) Behandel apparatuur als uw eigen kind

Een soldaat heeft z’n geweer, een glasvezelinstallateur heeft een fusielasser (fusion splicer). Zonder goedwerkende fusie-lasapparatuur is het moeilijk effectief “in het veld” te zijn. Wanneer er niet zorgvuldig met gevoelig apparatuur omgegaan wordt, kan dit slechte lassen als gevolg hebben, waarbij ‘te’ hoge demping ontstaat. In het slechtste geval wordt het lassen op zichzelf zelfs moeilijk of onmogelijk. Na dagenlange werk aan een glasvezelnetwerk, is dat wel het laatste waar u op zit te wachten.

Daarom is het belangrijk uw apparatuur te beschermen tegen stoten, vuil en vochtigheid. De optimale omstandigheden is door het te isoleren van stof, droog en schoon te houden:

  • Maak de V-groeven regelmatig schoon met niet-schurend materiaal
  • Zorg dat de batterijen altijd goed opgeladen zijn
  • Maak de elektroden schoon (of vervang deze) volgens aanbevelingen van de fabrikant
  • Vermijd direct aansluiten om het apparatuur te beschermen tegen pieken die de printplaten kunnen beschadigen

4.) Gebruik alleen de juiste instrumenten

Er zijn handleidingen van gespecialiseerde gereedschappen voor het voorbereiden van mid-entries, distributie break-outs, het openen van flat kabels, etc. Al deze voorbereidingen kunnen u tijd besparen, zorgen voor veilige werkomstandigheden en beschermen de vezels - en niet geheel onbelangrijk - beschermen je vingers.

Installatie technici die geen gebruik maken van de juiste instrumenten, er zijn er nog genoeg van. Mogelijke gevolgen: losse of beschadigde tubes, verkeerd gestripte vezels en beschadigde kabels. Gebruik alleen de beste kwaliteit om glasvezelkabels te snijden om de meest optimale verbinding te kunnen waarborgen.

5.) Neem de gok niet. Test het!

Voor het controleren van korte verbindingen wordt nog veelvuldig gebruikt gemaakt van Visual Fault Locators (VFL). Toch zien wij dit niet als de juiste manier. Elke link, ongeacht de lengte, moet worden getest met een Optical Loss Test Set (OLTS) voor een optische verliesmeting. Hierbij kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld de OWL Powermeter.

SignalTEK

Bij het controleren van de continuïteit, het identificeren van vezels, controleren van de polariteit of zoeken naar fouten in de buurt van de bron kunt u prima een VFL gebruiken, denk aan een VFF5 lichtpen. Maar bij het zoeken naar afstand specifieke gebeurtenissen, zoals lasjes en probleemoplossing, kunt u het best een Optical Time Domain Reflectometer (OTDR) gebruiken. Bij het uitvoeren van acceptatietests dient u echter voor elke verbinding van elk type een lichtbron een spanningsmeter te gebruiken om te controleren of de kabelinstallatie werkt binnen de gespecificeerde optische omvang. Dit zorgt ervoor dat uw optische apparatuur een schoon en bruikbaar optisch pad heeft.  Hiervoor kunt u gebruik maken van een SignalTEK NT of een LanTEK in combinatie met een FiberTEK-set. VFL’s zijn een prima start, maar vertellen u niet de juiste informatie die u nodig heeft voor linkvertificatie.

ALLE MEETAPPARATEN

6.) Gebruik en produceer nuttige documentatie

Na het voltooien van een glasvezelinstallatie wilt u dat alle vezelpaden lopen zoals verwacht. Het vinden van een fout in de verbinding is wel het laatste waar u op zit te wachten. Om dit te vermijden speelt voorbereiding een belangrijk rol, voornamelijk in de vorm van documentatie. Volg de gemaakte planning en ontwerp zoals vooraf bepaald om effectief en precies te werk te gaan.

Zorg na de installatie voor de juiste “as built” documentatie. Orden het papierwerk en noteer alle gebeurtenissen. Beschouw de documenten als uw beste vrienden bij het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden, want hier zullen ze goed van pas zullen komen. Denk aan een probleemoplossing of restauratie.

7.) Training en certificering

Er is veel te leren over ontwerp, installatie en onderhoud van het meest optimale glasvezelnetwerk. Sommige professionals benaderen het leerproces alleen wanneer een foutmelding naar boven komt en dus het probleem moeten opzoeken. Maar we weten allemaal, een goed begin is het halve werk. Daarom is het belangrijk jezelf op de juiste manier voor te bereiden bij het implementeren van een snel, toekomstgericht en betrouwbaar netwerk.

Even zo belangrijk is het beschikken over de juiste certificatie, tegenover de klant en tegenover uw materiaal. Glasvezelmateriaal is nou eenmaal zeer gevoelig en heeft een juiste benadering nodig. Op deze manier waarborgt u de kwaliteit van uw bedrijf/ werkgever en natuurlijk niet te vergeten.. uw glasvezelnetwerk.

ALLE GLASVEZEL KABELS

ALLE GLASVEZEL PATCHKABELS

ALLE GLASVEZEL COMPONENTEN

Voor alle vragen over glasvezelinstallatie staan we voor u klaar. Bel ons gerust op +31 33 298 09 26 of stuur een e-mail naar sales@redlink.nl