Close menu Menu

CPR-update: Het verschil tussen de NEN8012 en het Bouwbesluit

CPR-update: Het verschil tussen de NEN8012 en het Bouwbesluit

In februari 2019 presenteerde Sira Consulting deeffectmeting wijziging bouwbesluit 2012”. Hierin worden de financiële effecten van de aankomende wijzigingen in het Bouwbesluit voor o.a. de bouw- en installatiemarkt beschreven. Hieruit blijkt dat de lastenverzwaring acceptabel is voor de markt en worden er adviezen gegeven. Hoewel dit een prima conclusie kan zijn heeft het rapport ook aanbevelingen die ter discussie worden gesteld. Het Rapport lijkt aan te geven dat het Bouwbesluit genegeerd kan worden als u de NEN 8012 volgt. Echter worden er in de branche verschillen opgemerkt tussen het Bouwbesluit en de NEN8012. Het strikt volgen van de NEN 8012 kan daarom in enkele gevallen resulteren in te dure installaties of installaties die niet volgens de wet zijn geïnstalleerd.

Effectmeting Bouwbesluit

Het voornaamste doel van het rapport was om het financiële effect van de wijzigingen te pijlen in de markt. In de conclusies spreekt men van "minimale structurele lasten verzwaring". Vrij vertaald betekent dat de branche weinig directe financiële last gaat merken. De opgemerkte kosten zitten buiten het elektrotechnische vakgebied maar in geluidsisolatie en zelfsluitende deuren. Wat betreft brandveilig installeren van electra wordt er wel gesproken over de toevoeging van brand- en rookclassificaties voor elektrische leidingen.

Kritiek op de aanbeveling

In de aanbevelingen wordt gemeld dat bouw- en installatiebedrijven die conform de EU Verordening werken, geen kennis hoeven te nemen van de veranderingen in het Bouwbesluit. De nieuwe eisen uit het Bouwbesluit 2012 zijn namelijk “niet verzwarend”, aldus Sira Consulting. Dit statement heeft wel raakvlak met de elektrotechnische installateur en werd scherp opgemerkt door Jan van der Meer, “Van der Meer Advies Opleiding & Installatie B.V.” In een reactie op het adviesrapport reageert hij met een kritische noot. De stelling is volgens hem onjuist, omdat de NEN 8012 op specifieke punten afwijkt van het Bouwbesluit 2012. Het negeren ervan kan leiden tot installaties die niet aan het Bouwbesluit / de wet voldoen.

Selectietools volgen de NEN 8012

In een poging om de onduidelijkheid rondom de NEN 8012 op te klaren zijn er online selectietools ontwikkeld door de grote kabelfabrikanten. Selectietools zijn meestal een goede raadgever maar in enkele gevallen geven deze niet de juiste brand- en rookklasse voor de betreffende toepassing. Als u kabels heeft geinstalleerd in die situaties dan is er sprake van twee mogelijkheden.

-        U heeft te veel geïnvesteerd in een brandklasse omdat de NEN 8012 strenger is dan het wettelijke Bouwbesluit

-        U heeft projecten opgeleverd die niet aan de wet voldoen omdat het wettelijke Bouwbesluit strenger is dan de NEN 8012

Praktijk voorbeelden

  1. Een online selectietool adviseert u Dca en rookklasse s3 in een project voor de veehouderij, in een grote varkensstal. De brandklasse moet volgens het Bouwbesluit echter twee brandklassen hoger zijn (B2ca) en de rookklasse 1 of 2 klassen hoger (s2/s1).
  2. In een zorginstelling is op advies van de fabrikant HVD-draad met brandklasse Cca in buis gestort in een betonnen wand. In plaats daarvan mocht het goedkopere VD-draad worden gebruikt. Omdat de leiding niet aan de binnenlucht grenst, had de brand- en rookklasse juist veel lager mogen zijn. In dit geval had u kunnen besparen op de inkoop.

 

Het Bouwbesluit in ontwikkeling

Het verschil tussen de beleidsstukken heeft met name te maken met de verschillende meetwijze en classificatie. Het zou nuttig zijn als deze beter op elkaar worden afgestemd. Mede door deze geluiden uit de branche is het Bouwbesluit binnen expertgroepen in ontwikkeling. Aanpassingen in het Bouwbesluit zien wij waarschijnlijk ergens in het eerste kwartaal van 2020. Tot die tijd is het belangrijk om als installatiebedijf goed het Bouwbesluit te kennen en te volgen omdat dit per saldo wetgevend is in Nederland.

Advies en Training

Heeft u vragen over het onderwerp dan helpt Redlink uw graag verder. Wij staan u graag te woord. Telefonisch of per mail. Verder organiseert Redlink in samenwerking met experts kabeltechnische vraagstukken. Heeft u interesse in een kennissessie rondom veilig installeren volgens de NEN 8012 en het Bouwbesluit? Laat uw gegevens achter op de interesselijst via de onderstaande knop en wij houden u op de hoogte.